Door Marcel Lap op 7 november 2021

Hele slechte plannen voor het onderwijs in Zevenaar. Hoogste tijd voor actie!

In de begrotingsvergadering van de gemeenteraad afgelopen week heeft de coalitie van Lokaal Belang en CDA ingestemd met een aanvullende investering van 6,5 miljoen euro in 2023 voor de ontwikkeling van een onderwijscampus op de locatie aan het Vestersbos. Dit gaat ten koste van de scholen op Zonnemaat, waarvan er nu twee dreigen te verdwijnen. Door in te stemmen met de begroting zijn de benodigde middelen (totaal ruim 19 miljoen euro) voor de campus alvast geregeld. Dit zonder een inhoudelijke bespreking over de plannen. Dit is te bizar voor woorden en past bij deze machtscoalitie. De bewoners van Zonnemaat, de bewoners van de Molenwijk en de oppositiepartijen worden genegeerd. Dit is dus de manier waarop Lokaal Belang en het CDA deze gemeente willen besturen?!

De fractie van de PvdA is heel boos dat er nu al een forse greep wordt gedaan in de gemeentekas. Daar komt bij dat de plannen voor de campus aan het Vestersbos en de resultaten van een haalbaarheidsonderzoek nooit inhoudelijk in de commissie of gemeenteraad zijn besproken. Het voorstel voor een haalbaarheidsonderzoek is in september 2020 door het college aan de raad voorgelegd. De oppositie, waaronder de PvdA, was tegen. De resultaten van het onderzoek zijn voor de zomer dit jaar informatief met de gemeenteraad gedeeld. Daarbij is aangegeven dat een inhoudelijke bespreking in november, dus na vaststelling van de meerjarenbegroting, in de commissie en gemeenteraad wordt besproken. Het is duidelijk de bedoeling van Lokaal Belang en CDA dat dit een “wassen neus”- discussie wordt.

De mega schoolcampus moet bestaan uit de basisscholen De Tamboerijn en De Wissel, kinderopvang, het voortgezet onderwijs (nu in de wijk Zonegge gehuisvest) en een sportzaal (in plaats van de huidige “De Brug”- sportzaal in Zonnemaat).
De PvdA was in september 2020 en nu nog steeds bezorgd over dit mega scholenplan aan het Vestersbos in de Molenwijk. Het is veel te kolossaal voor deze wijk. De leefbaarheid in de directe omgeving gaat achteruit. Wij voorzien grote problemen met het waarborgen van de verkeersveiligheid in de omgeving en op de routes er naartoe.

Maar een andere hele grote zorg, misschien wel de grootste, van de PvdA is het grotendeels verdwijnen van basisonderwijs in de volkswijk Zonnemaat. De basisscholen daar zijn nu centraal gehuisvest voor meerdere wijken in de omgeving.

Tijdens de begrotingsvergadering van afgelopen week hebben PvdA, SP, GroenLinks, D66 en VVD nog een voorstel gedaan om vooral nu geen claim op de reserves van de gemeente te leggen. Wij willen eerst de plannen van het college en resultaten van het onderzoek inhoudelijk bespreken. Daarbij kunnen ook de omwonenden van Vestersbos en inwoners met kinderen op de twee basisscholen in Zonnemaat hun mening delen met de commissie en gemeenteraad.
De PvdA vindt het betreurenswaardig dat door Lokaal Belang en CDA het besluit om naar Vestersbos te verkassen kennelijk al is genomen. Een open bespreking in de commissie Samenleving wordt hierdoor in hun ogen niet meer dan een rituele dans zonder betekenis of consequenties. De terreur van de meerderheid die geen rekening wenst te houden met andere opvattingen. “U kletst maar een eind raak, we doen het toch”; dit is democratie op z’n smalst.

We moeten deze autoritaire coalitie van Lokaal Belang en CDA tegenhouden; dit kan zo niet langer! De PvdA roept iedereen op om zijn/haar stem te laten horen bij de commissievergadering Samenleving op dinsdag 9 november. Wilt u inspreken, meldt u dan uiterlijk dinsdagmiddag aan bij de griffie van de gemeente Zevenaar. Uw inspreektijd is maximaal 5 minuten.
U kunt uw bezorgdheid ook kenbaar maken via mail, of een brief aan de gemeenteraad. De gemeenteraad bespreekt de plannen over de campus op woensdag 24 november.
Het is nog niet te laat. Maar laat nu je stem in november horen. En wacht niet tot woensdag 16 maart 2022 (gemeenteraadsverkiezingen), want dan is het misschien al te laat en zijn er besluiten genomen die niet meer kunnen worden terug gedraaid.

Eerdere publicaties van de PvdA over dit onderwerp:

PvdA Zevenaar wil basisscholen in Zonnemaat behouden

Vestersbos: verknallen dwaze schoolplannen de kansen voor een duurzame Molenwijk?

 

Marcel Lap

Marcel Lap

Sinds 1998 ben ik met uitzondering van 4 jaar lid van de gemeenteraad voor de PvdA geweest. In de periode 2014-2018 ben ik geen raadslid geweest, maar heb ik vanuit het afdelingsbestuur de gemeenteraad en de PvdA-fractie in de voormalige gemeente Rijnwaarden gevolgd. In het raadswerk ligt mijn interesse op het gebied van openbare ruimte,

Meer over Marcel Lap