Door Geert Wieggers op 3 maart 2024

Van Omgevingswet naar omgevingsvisie

Zoals al eerder vermeld op de website van de PvdA Zevenaar heeft de Omgevingswet vele wetten vervangen op het gebied van de (fysieke) leefomgeving. Deze wet omvat niet alleen de ruimtelijke ordening, maar ook het beleid op het gebied van water, verkeer, milieu, natuur en vervoer. De Omgevingswet is herkenbaar aan een aantal delen waaronder de Omgevingsvisie. Voor de visievorming is de Omgevingsvisie een belangrijke voor een doorkijk naar de toekomst van ons woon en leefomgeving. De Omgevingsvisie moet een samenspel vormen tussen een vervolgend Omgevingsplan en de programma’s hiervan. Wat is precies een omgevingsvisie?

De Omgevingsvisie is een aansprekend en helder verhaal over de ambities voor de toekomst van een gemeente of provincie en in ons geval de gemeente Zevenaar. De gemeente beschrijft in de omgevingsvisie de maatschappelijke opgaven van die regio en welke kernkwaliteiten belangrijk zijn om te beschermen en hoe zien wij er als gemeente Zevenaar er in 2040 uit. Verschillende belangen in de fysieke leefomgeving worden afgewogen en integraal benaderd. Vroeger heette dit de zogenaamde “structuurvisie’ en dit kwam uit de Wet Ruimtelijke Ordening. Deze Wro is niet meer en wordt vervangen door de  Omgevingsvisie op gemeentelijk niveau waarin ook het Milieubeleidsplan, het Waterplan, het Verkeers- en Vervoersplan en de ruimtelijke aspecten van de natuurvisie uit de voorziene Wet natuurbescherming zijn opgenomen. Onze gemeente heeft nu diverse data vastgesteld om deze Omgevingsvisie met de bewoners te bespreken en onder de aandacht te brengen in een zogenaamde ‘road-show’ door de gemeente heen. Let op deze data zodat u kunt mee denken en vragen stellen over bijvoorbeeld werken, wonen, ondernemen, recreëren en werken. Hoe gaan we om het de ruimte voor natuur e.d. Denk ook aan de auto of openbaar vervoer. U inbreng is erg belangrijk hierin. Niet altijd makkelijk om voor een ieder tevreden visie te komen want er moeten keuzes worden gemaakt om te bepalen over de toekomst van Zevenaar in bijvoorbeeld 2040 en verder.

Road-show door Zevenaar zijn op de onderstaande locaties en data.

Dinsdag 5 maart: 17.30- 19.15 uur Oud Zevenaar (Schuttersgebouw St Anna)

Dinsdag 5 maart: 20.15- 22.00 uur Babberich (Kulturhus De Borg)

Woensdag 6 maart: 17.30- 19.15 uur Aerdt (Dorpshuis ‘Eensgezindheid’)

Woensdag 6 maart: 20.15- 22.00 uur Lobith (Gildehuis)

Maandag 11 maart: 17.30- 19.15 uur Herwen (De Cluse)

Maandag 11 maart: 20.15- 22.00 uur Tolkamer (Lobede)

Donderdag 14 maart: 17.30- 19.15 uur Angerlo (De Meent)

Donderdag 14 maart: 20.15- 22.00 uur Giesbeek (Kulturhus De Brede Blik)

Maandag 18 maart: 17.30- 19.15 uur Lathum (Dorpshuis Het gebouw)

Maandag 18 maart: 20.15- 22.00 uur Pannerden (De Cirkel)

Woensdag 20 maart: 17.30- 19.15 uur Spijk (Dorpshuis De Spieker)

Woensdag 20 maart: 20.15- 22.00 uur Gemeentehuis Zevenaar (Patio)

Geert Wieggers

Geert Wieggers

Mijn naam is Geert Wieggers woon in het IJsseldorp Giesbeek en stond op nummer 7 voor de PvdA tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Welke speler wilt er niet met rugnummer 7 spelen om als middenvelder het team van dienst te zijn. Ik ben dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen en blij dat ik onderdeel mag

Meer over Geert Wieggers