Vestersbos; woningbouw of onderwijshuisvesting?

2 november 2023

Wat te doen met de locatie Vesterbos is niet een vraag die kort speelt. Al jarenlang zijn we hierover in gesprek, waarbij de standpunten zeer uiteenlopen, maar eigenlijk zijn samen te vatten in: woningbouw of onderwijshuisvesting. Tijdens de raadsvergadering van woensdag 1 november 2024 lag het vraagstuk opnieuw voor. De fractie PvdA heeft een verdeeld standpunt en heeft ook verdeeld gestemd. Over de argumenten zijn we het eens, over het gewicht wat we hangen aan de argumenten zijn we verdeeld. Dat willen we toelichten. En om dat te doen is het goed om ook de historie van dit langlopend vraagstuk mee te nemen.

In 2014 is een van de eerste moties ingediend door het CDA en VVD op woningen te bouwen voor starters/jongeren. Deze motie is unaniem aangenomen door de toenmalige raad. Rond diezelfde periode was reeds bekend dat op termijn iets moest gebeuren voor de schoolgebouwen op de Tamboerijn en de Wissel.

Dan spoelen we een stukje de tijd door tot 2018-2022 waar in het coalitieakkoord van LB en CDA stond we willen brede basisscholen van goede kwaliteit en dichtbij huis. Binnen een redelijke afstand, veilig en goed bereikbaar. Tot en met 2018 wordt voor Vesterbos nog uitgegaan van woningbouw waar de ontwikkelstrategie voor waren opgesteld en de ruimtelijk de functionele eisen zijn vastgesteld. De PvdA heeft aangedrongen om naast woningbouw voor starters/jongeren ook aangegeven dat woningbouw voor ouderen gewenst is. Het college zegde toe dit te onderzoeken. Dit onderzoek is er nooit gekomen.

In 2019 heeft het college het integrale huisvestingplan vastgesteld. Waar bij eerdere IHP overleg werd gepleegd en afgestemd met raad werd dit nu een informatie avond met de disclaimer, dit is aan het college, u gaat hier niet over.

In 2019 wordt nog opgemerkt door het college dat de Vesterbos locatie ook verkocht zou kunnen worden en dat dat een mooie opbrengst zou kunnen geven. En wordt onderzoek gedaan naar onderwijshuisvesting voor de Tamboerijn en de Wissel. Toen werd Vesterbos een mogelijkheid voor onderwijshuisvesting. In 2020 wilde het college Vesterbos onderzoeken als mogelijkheid voor vervangende nieuwbouw voor de Wissel en Tamboerijn in combinatie met het voortgezet onderwijs en de zogenaamde doorlopende leerlijn. PvdA was geen voorstander.

PvdA is altijd een voorstander geweest van woningbouw op het Vesterbos, en heeft aangegeven teveel bedenken te hebben bij onderwijshuisvesting op Vesterbos. PvdA heeft altijd gezegd zich niet te kunnen vinden in deze koerswijziging.  Alle onderzoeken daarna zijn gericht geweest op de koers onderwijs op Vesterbos, niet op woningbouw en niet op alternatieve locaties met meer spreiding van onderwijs. Als je een optie onderzoekt, sluit je aan de voorkant alle andere opties uit. We hebben verschillende keren opgeroepen in deze periode om de alternatieve locaties zoals de Vincent van Goghstraat of de Bizetstraat mee te nemen als alternatief. Of op zijn minst de voor- en nadelen van verschillende locaties beter af te kunnen wegen.

In 2021 zijn er verschillende college voorstellen gedaan om te starten met de voorbereidingen voor het onderwijs op Vesterbos. De opties waren onderwijs, onderwijs of onderwijs.  Er is voldoende tegengas gegeven door de oppositie, waar wij toen onderdeel van waren, om te weten dat daar geen breed gedragen meerderheid voor was.

Toen kwamen er verkiezingen in 2022. En in het coalitieakkoord is omtrent Vesterbos opgenomen: Deze coalitie vind deze plek meer geschikt voor woningbouw en wil op zoek naar andere mogelijkheden voor onderwijshuisvesting. We willen een zorgvuldig en goed afgewogen besluit kunnen nemen. Daarom laten we onderzoek doen naar woningbouwmogelijkheden. Tegelijkertijd met het onderzoek naar de kansen voor onderwijshuisvesting. Wanneer de resultaten bekend zijn kan de gemeente een definitief besluit nemen over de toekomst van Vesterbos.

Inmiddels hebben we een nieuwe werkelijkheid. Een nieuw college, een nieuwe raad en de uitkomsten van het onderzoek. Er zijn informatiebijeenkomsten geweest, veel belanghebbenden hebben meegedacht en het college is met het voorstel gekomen om te gaan voor onderwijshuisvesting. Waarbij ze hebben aangegeven dat als ze Vesterbos ook een hele geschikte locatie vinden voor woningbouw.

Het collegevoorstel ligt nu voor. Voor PvdA betekent dit dat we hier zorgvuldig naar willen kijken. Waarbij we verschillende sessies hebben gehad over de voor- en nadelen van onderwijshuisvesting en voor- en nadelen van woningbouw. We zijn hierbij niet over 1 nacht ijs gegaan. Immers het is een besluit wat je voor de komende 40-50 jaar neemt.

Iedereen moet voor zich bepalen wat de zwaarstwegende argumenten zijn en de doorslaggevende argumenten. Dat geldt voor iedereen, voor belanghebbenden, inwoners rondom de locatie, ouders, scholen. PvdA maakt zich ernstig zorgen over de verkeers(on)veiligheid die onderwijs met zich mee brengt. Ook zijn wij groot voorstander van spreiding van onderwijs in de wijken.

Waarin wij verschillen is wat zijn de doorslaggevende argumenten in dit dossier. Wat het ook ingewikkeld maakt is, wat is het alternatief? Daar denkt iedereen verschillend over. Spreiding is en blijft voor de PvdA erg belangrijk, maar nu een ‘nee’ betekent niet dat de scholen per definitie in de wijken zullen blijven. Nu een ‘ja’ betekent echter dat het zeker niet in de wijken blijft. Onze zorg zit en blijft zitten bij: Spreiding van scholen – je haalt scholen uit de wijken waar kinderen wonen, maar ook de verkeersveiligheid nu en met toekomstige ontwikkelingen, denk aan de routes, overstekende kinderen, gevaarlijke situaties.

De PvdA fractie vindt geschikte onderwijshuisvesting belangrijk en in een ideale wereld zouden wij dit absoluut niet op de locatie Vestersbos willen zien. En als het zo simpel zou zijn, zouden we nu niet dit collegevoorstel hebben en zo verschillend in deze raad denken over dit vraagstuk. Wat binnen onze fractie ook besproken is, is dat we, als gemeente, ook een verantwoordelijkheid hebben in goede huisvesting voor onderwijs, en dat de gebouwen van de Wissel en de Tamboerijn niet meer voldoen. Er moet iets gebeuren voor deze scholen. Wij kunnen en willen de keuze niet uitstellen, het dossier verdient duidelijkheid en geen verdere vertraging. Dat mag u van de raad verwachten en ook van de PvdA fractie. Dus geen alternatieven, amendementen, aanvullend onderzoeken, of andere scenario’s. Nee, we stemmen voor en tegen, en leggen dit uit.

 

BETOOG RAADSVERGADERING 1 november 2023

Wat moet er gebeuren met het Vestersbos? Huisvesting of onderwijs? Over deze vraag is het in deze raad en daarbuiten vaak gegaan de afgelopen jaren. Het is een complex en langdurend vraagstuk.  

 

De Partij van de Arbeid is altijd duidelijk geweest over haar voorkeur: wij vinden het een geschikte locatie voor woningbouw. Dat vinden wij nog steeds. Waar we het als fractie ook over eens zijn, is dat wij ons ernstige zorgen maken over de verkeers(on)veiligheid als er wordt gekozen voor onderwijs op deze locatie. Dit hangt o.a. samen met andere ontwikkelingen in dit gebied.

 

Dan het belang van onderwijs in de wijken: voor de PvdA een zwaarwegend argument. Wij willen dat kinderen zoveel mogelijk in hun eigen wijk naar school kunnen, school is meer dan alleen een plek waar onderwijs wordt gevolgd. Daarnaast is onze fractie van mening dat het als gemeente voorzien in goede onderwijshuisvesting een taak is die wij als raad niet licht moeten nemen. Daarom is in een eerder stadium het college dan ook verzocht om meer informatie om tot een afgewogen besluit te kunnen komen. 

 

Deze informatie hebben we als raad ontvangen en wij danken het college daarvoor. Tot een afgewogen besluit zijn wij gekomen. Tot een eensgezind besluit echter niet. De partij van de arbeid verzoekt de voorzitter dan ook om een hoofdelijke stemming.

 

Voorzitter, over bovenstaande argumenten zijn wij het eens als fractie. Waarin wij verschillen is wat zijn de doorslaggevende argumenten in dit dossier. Wat het ook ingewikkeld maakt is, wat is het alternatief? Daar denkt iedereen verschillend over. Spreiding is en blijft voor de PvdA erg belangrijk, maar nu een ‘nee’ betekent niet dat de scholen per definitie in de wijken zullen blijven. Nu een ‘ja’ betekent echter dat het zeker niet in de wijken blijft. Onze zorg zit en blijft zitten bij: Spreiding van scholen – je haalt scholen uit de wijken waar kinderen wonen, maar ook de verkeersveiligheid nu en met toekomstige ontwikkelingen, denk aan de routes, overstekende kinderen, gevaarlijke situaties.

 

Ja, Vestersbos blijft in onze ogen het meest geschikt voor woningbouw. En als het zo simpel zou zijn, zouden we nu niet dit collegevoorstel hebben en zo verschillend in deze raad denken over dit vraagstuk. Wat binnen onze fractie ook besproken is, is dat we, als gemeente, ook een verantwoordelijkheid hebben in goede huisvesting voor onderwijs, en dat de gebouwen van de Wissel en de Tamboerijn niet meer voldoen. Er moet iets gebeuren voor deze scholen. Wij kunnen en willen de keuze niet uit stellen, het dossier verdient duidelijkheid en geen verdere vertraging. Dat mag u van de raad verwachten en ook van de PvdA fractie. Dus geen alternatieven, amendementen, aanvullend onderzoeken, of andere scenario’s. Nee, we stemmen voor en tegen, en leggen dit uit. 

 

De PvdA fractie vindt geschikte onderwijshuisvesting belangrijk en in een ideale wereld zouden wij dit absoluut niet op de locatie Vestersbos willen zien. De mogelijkheden in de werkelijke wereld, zijn echter weerbarstiger. Dank u wel, voorzitter.