31 augustus 2021

PvdA Zevenaar wil basisscholen in Zonnemaat behouden

De PvdA Zevenaar vindt het een dwaze gedachten van het college en de coalitie van Lokaal Belang en CDA om eenzijdig te onderzoeken of basisscholen van Zonnemaat kunnen worden gehuisvest aan het Vestersbos. Om deze plannen te stoppen heeft de PvdA begin juli in een motie opgeroepen om tevens te onderzoeken hoe de basisscholen De Tamboerijn en De Wissel voor de wijk Zonnemaat juist kunnen worden behouden. Helaas voor onze inwoners en leerlingen hebben wij het CDA en Lokaal Belang nog niet op andere gedachten kunnen brengen. Er dreigt een strop voor ouders en kinderen in Zonnemaat en omliggende wijken.

De voormalige VMBO-schoollocatie aan het Vestersbos in de Molenwijk bij het NS-station staat al vanaf 2013 nagenoeg leeg. Het is iedereen een doorn in het oog dat voor deze locatie nog geen goede invulling is gevonden. Na meerdere plannen voor woningbouw, die steeds in de kiem werden gesmoord, kwam het college in september 2020 met het voorstel van een zgn. “haalbaarheidsonderzoek”. Hiermee willen ze onderzoeken of een mega schoolcampus op deze plek kan worden gerealiseerd. Die mega schoolcampus moet bestaan uit de basisscholen De Tamboerijn en De Wissel, kinderopvang, het voortgezet onderwijs (nu in de wijk Zonegge gehuisvest) en een sportzaal (in plaats van de huidige “De Brug”- sportzaal in Zonnemaat). Het raadsvoorstel voor dit onderzoek kreeg vorig jaar alleen de steun van de coalitiepartijen CDA en Lokaal Belang. Maar ja, die hebben wel de meerderheid in de gemeenteraad. Naar de oppositie wordt bij voorkeur niet geluisterd en naar de bewoners meestal ook niet.

De PvdA heeft het raadsvoorstel niet gesteund om een aantal redenen. Het weghalen van twee basisscholen uit Zonnemaat zorgt voor een kaalslag in het aanbod van basisonderwijs in onze grootste volkswijk. Door het samenvoegen van de twee schoolgebouwen van IKC Carrousel op één locatie in Zonnemaat gaan wij daardoor straks voor de gehele wijk terug van vier naar één schoollocatie in de hele wijk. De verplaatsing naar Vestersbos draagt in onze ogen niet bij aan een betere spreiding van het onderwijsaanbod zoals door Lokaal Belang-wethouder Van Dellen en het schoolbestuur wordt verwoord. Integendeel; beide basisscholen in combinatie met de Carrousel liggen juist nu centraal en zijn een voorziening voor de wijken (of delen daarvan) Zonnemaat, Methen, Heerenmaten, Zonegge en de Molenwijk.

Een schoollocatie is meer dan alleen maar een locatie voor basisonderwijs. Het schoolplein is ook buiten de schooltijden een belangrijke ontmoetings- en speelplaats voor de leerlingen. Samen gebruik maken van de speelvoorzieningen, een balletje trappen of een ander spel op een bekende en veilige locatie.
Het basisonderwijs verplaatsen naar Vestersbos brengt veel extra verkeersbewegingen met zich mee. Het gaat hier namelijk om 800 tot 1000 leerlingen tot 16 jaar die dagelijks naar en van school reizen. De straten rondom Vestersbos zijn helemaal niet op ingericht op deze verkeersaantallen. Hoe groter de afstand van huis naar school, des te meer verkeersonveilige situaties zich kunnen voordoen.

De beste invulling voor het terrein van Vestersbos is in de ogen van de PvdA nog steeds woningbouw. De plek ligt erg gunstig ten opzichte van voorzieningen zoals het centrum, openbaar vervoer en de cultuurfabriek. Tevens biedt het unieke mogelijkheden om samen met de omwonenden een prima impuls te geven aan de toekomst van dit deel van de Molenwijk. Erg zonde dat we deze kans niet benutten en weer voor de gemakkelijkste oplossing kiezen.

Is er een alternatief?
De PvdA vindt dat de basisscholen in de wijk Zonnemaat of in de directe omgeving moeten blijven. Wij denken dat huidige locatie van de Tamboerijn kan worden verduurzaamd. Volledige nieuwbouw in bijvoorbeeld twee bouwlagen zou ook een optie zijn (zie het voorbeeld van de St. Martinusschool in Oud-Zevenaar). Voor de locatie De Wissel denken wij nu aan twee opties. De huidige locatie aan het Westeinde verduurzamen of herbouwen. Om voldoende speel en openbare ruimte te creëren zou ook hier bouwen in twee lagen een optie zijn. Een alternatief is de voormalige locatie van de Volksuniversiteit aan de Vincent van Goghstraat gebruiken. Die ligt maar een paar straten verderop in de Molenwijk.

Voor de huisvesting van het voortgezet onderwijs is een paar jaar terug in de begroting al budget opgenomen. Daarbij is aangegeven dat gezien de leerling prognoses er leegstand gaat ontstaan op onder andere de locatie Heerenmaten. Bij de begroting is toen als plan aangegeven dat door hier iets bij te bouwen er voldoende ruimte ontstaat om de klassen van de locatie Zonegge te huisvesten. Wij begrijpen niet dat de coalitie van CDA en Lokaal Belang hier niet naar willen kijken. Zijn er door deze partijen andere afspraken gemaakt? Of toezeggingen gedaan waar de PvdA en de andere oppositiepartijen geen weet van mogen hebben.

Door de strot geduwd
Nu de coalitie geen alternatief wil bekijken en vasthoudt aan het haalbaarheidsonderzoek wordt de inwoners van Zevenaar het plan van het College van Lokaal Belang en CDA door de strot geduwd: één mega schoolcampus aan het Vestersbos. De resultaten van het onderzoek roept nog de nodige vragen op. Vooral bij de kritische oppositie. Alle in het onderzoek gewenste voorzieningen passen simpelweg niet op deze locatie. Er moeten dan vervelende keuzes worden gemaakt. Bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs hier niet vestigen of voor de sport-locatie een alternatief bedenken. Welke variant ook bedacht is, geen enkel idee scoort hoog. En zelfs de onderzoekers laten doorschemeren dat aanvullend onderzoek gewenst is. Bij ons gaan de alarmbellen af!

Ondanks dat heeft het college inmiddels wel een beroep gedaan op de algemene reserve van onze gemeente om met een greep uit de “spaarpot” het plan te financieren (~19 miljoen voor Vestersbos). Deze greep wordt door de coalitie gesteund. En reken er maar op dat dit college in oktober bij de meerjarenbegroting de nieuwbouw van Vestersbos al heeft verwerkt in de cijfers. De gemeenteraad moet begin november de meerjarenbegroting vaststellen. Ik voorspel dat de meerderheid van de raadsleden van Lokaal Belang en CDA dit voorstel zonder blikken of blozen steunen. Dan zijn ze het snelst van het probleem af en hoeven ze zelf niet na te denken over een alternatief. En ach ja, die ouders en kinderen moeten niet zo zeuren.
Over het daadwerkelijke plan voor Vestersbos is dan inhoudelijk nog niet gesproken. Dat gaat vreemd genoeg pas later in november plaatsvinden. Staan bij die bespreking de fracties van het CDA en Lokaal Belang nog open voor andere gedachten en plannen, of goede argumenten van inwoners, of geven ze het College een blanco cheque? De PvdA hoopt dat het nog geen gelopen race is voor al die kinderen en hun ouders.

De PvdA roept iedereen op om zijn/haar stem te laten horen bij de commissievergaderingen in oktober rondom de begroting. Dit kan via mail, een brief aan de gemeente/griffie of door in te spreken bij de commissie Samenleving. Het is nog niet te laat. Maar laat nu je stem in oktober horen. En wacht niet tot woensdag 16 maart 2022 (gemeenteraadsverkiezingen), want dan is het misschien al te laat en zijn er besluiten genomen die niet meer kunnen worden terug gedraaid.

Samen sterk voor het basisonderwijs in Zonnemaat!

Marcel Lap