Door Marcel Lap op 25 februari 2022

PvdA Zevenaar wil zo snel mogelijk af van gaslevering door Gazprom

De fractie van de PvdA Zevenaar heeft het college schriftelijke vragen gesteld over een mogelijk contract van de gemeente Zevenaar voor de levering van gas door het Russische Gazprom Energy. In een opinieartikel in de Volkskrant staat dat maar liefst 120 Nederlandse gemeenten gas geleverd krijgen door of via Gazprom. Uit een kaart bij het artikel blijkt dat ook de gemeente Zevenaar een gascontract zou hebben.
De PvdA wil van het college weten of er een zakelijk contract voor de levering van gas is gesloten met Gazprom door de gemeente Zevenaar of de Regio Inkoop Dienst De Liemers voor meerdere gemeenten. Als het zo is dat de informatie in de Volkskrant juist is, dan willen wij weten wat er in het contract staat met betrekking tot de looptijd en mogelijkheden om het contract op te zeggen. Daarnaast willen wij horen welke criteria doorslaggevend zijn geweest om met deze leverancier en niet met een andere (Nederlandse) leverancier een overeenkomst te sluiten. Criteria bij zo’n contract kunnen zijn: prijs, duurzaamheid, betrouwbaarheid etc.
Wanneer de gemeente inderdaad een contract met Gazprom heeft, dan wil de PvdA van het college weten welke stappen ondernomen kunnen worden om het contract te beëindigen en om te zien naar een andere leverancier.
Gazprom Engery is een onderdeel van de Russische Gazprom Group. Dit bedrijf wordt strak gecontroleerd door Poetin en zijn bevriende oligarchen. Zij hebben bij wet het monopolie op gasexport en dit draagt bij aan de staatskas van Poetin waarmee hij nu waarschijnlijk de oorlog tegen Oekraïne financiert. Voor de PvdA Zevenaar is dit nu onacceptabel.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-gemeenten-moeten-stoppen-met-gazprom-dat-poetins-oorlogskas-spekt~b0b6bfdc/

 

Marcel Lap

Marcel Lap

Sinds 1998 ben ik met uitzondering van 4 jaar lid van de gemeenteraad voor de PvdA geweest. In de periode 2014-2018 ben ik geen raadslid geweest, maar heb ik vanuit het afdelingsbestuur de gemeenteraad en de PvdA-fractie in de voormalige gemeente Rijnwaarden gevolgd. In het raadswerk ligt mijn interesse op het gebied van openbare ruimte,

Meer over Marcel Lap