23 december 2017

PvdA Zevenaar: afscheid raadsleden Ronald Stougie en Arno Sent

In de week voor Kerst is in de gemeenteraad van Rijnwaarden afscheid genomen van Arno Sent en in de gemeenteraad van Zevenaar van Ronald Stougie. Beide PvdA’ers verlaten de gemeenteraad.

Arno Sent is vanaf het herleven van de PvdA-afdeling in Rijnwaarden politiek actief geweest voor onze partij. Vanaf 2006 heeft hij onafgebroken voor de PvdA in de gemeenteraad van Rijnwaarden gezeten, waarvan lange tijd als fractievoorzitter. We nemen afscheid van een nuchtere, pragmatische politicus. Arno was wars van vertoon en hield in spannende tijden het overzicht en het hoofd koel. Geen man van veel vertoon en knetterend politiek debat, maar rustig bouwend aan resultaat.

Ronald Stougie is 16 jaar lid geweest van de PvdA-fractie in Zevenaar. Een bevlogen politicus, die vaak met gesloten ogen tijdens een vergadering bedacht hoe het beste op een voorliggend voorstel gereageerd moest worden. Waarna die reactie heel vaak door andere partijen mondeling onderschreven werd. Daarmee hield hij vriend en vijand scherp en heeft hij voor de PvdA in Zevenaar veel resultaat behaald.

Aan beiden hebben we gevraagd om hun gedachten bij hun vertrek met ons te delen. Die publiceren we hierbij graag.

Arno Sent: Afscheid

Ongeveer 40 jaar geleden werd ik lid van de PvdA. Kort daarna kwam ik in het bestuur van de afdeling Doesburg. Vanaf dat moment tot nu bestuurslid, Ombudsteam Doesburg en Rheden, raadsvolger, raadslid en fractievoorzitter.
Nu dan het afscheid. Wat moet je er van zeggen. Heeft het voldoening gegeven? Ja, iets betekenen voor de samenleving is er met de paplepel ingegoten en geeft voldoening. Dat kan op vele manieren. Omdat mijn ouders lid waren en actief bij de Partij van de Arbeid werd ik daar lid van. Het had ook Groen links of SP kunnen zijn, al bestonden die destijds nog niet. Ik ben nooit een partijpoliticus geweest, had er eerder last van.
Je wilt iets betekenen voor de omgeving waar je woont. Of dat nu met de dorpsraad, de kerk of welke groep dan ook is, maakt mij niet uit. Ik zing graag, dus ook in het kerkkoor van Spijk, ondanks het feit dat ik niet katholiek ben. Er werd een bode gezocht voor de Oranjevereniging in Spijk. We woonden er net en ik had tijd over. Zo werd ik penningmeester van de Oranjevereniging, ondanks mijn republikeinse voorkeuren.
Zo ging het vaker. Je ziet waar iets beter of anders kan. Je wordt gevraagd ergens aan mee te werken. Als het past in mijn beeld van de samenleving doe ik mee, zonder aanzien des persoons, zoals dat zo mooi heet.
Van de gemeentepolitiek neem ik afscheid. Van de andere activiteiten niet. Er komt vast wel weer iets anders op mijn pad. Stil zitten is er niet bij.
Bij deze wil ik iedereen bedanken voor de mooie tijd, die ik gehad heb. Ik blijf lid van de PvdA (dat dus wel), maar laat het politieke werk graag over aan de nieuwe generatie.

Ronald Stougie: Famous Last Words

Woensdag 20 december: Voor mij liggen de gisteren in de laatste gemeenteraad van 2017 behandelde amendementen. Een door mijzelf opgesteld wijzigingsvoorstel om een raadsbesluit over de nieuwe sociale werkplaats in Arnhem wat aan te scherpen. Ook ondertekent door D’66 en Paul Freriks. En daarnaast een amendement getekend door de nieuwe coalitiepartijen Lokaal Belang en CDA. Dit laatste amendement is een nogal slordig geformuleerde versie, duidelijk één op één gebaseerd op mijn PvdA amendement. De strekking was niet gewijzigd, maar Lokaal Belang en CDA moesten toch duidelijk even scoren met de nieuwe coalitie. Dat is blijkbaar ‘s middags voor de raadsvergadering bekonkeld want eerder had de fractievoorzitter van Lokaal Belang nog tegen mij gezegd dat ze over enkele woorden in het concept amendement nog even wilden overleggen met ons. Niet dus. Zo kinderachtig dat het haast aan het onvoorstelbare grenst. Het tekent de sterk egocentrische houding die de laatste jaren in grote delen van de raad van Zevenaar aangetroffen kon worden. Een verzameling raadsleden die zichzelf graag op de voorgrond plaatst, zichzelf graag hoort praten en waarvan sommigen nog geen vier woorden fatsoenlijk in een zin kunnen uitspreken. In de eerste perioden waarin ik raadslid was kwam dit ook wel voor, maar naast opperste verbazing zorgde het aangetroffen niveau van lokale politieke helden, hun gedrag en gedachtenspinsels bij mij voornamelijk tot grote hilariteit. Na een aantal jaren confrontatie met verschillende stadia van stupiditeit nam die aanvankelijke vrolijkheid toch wel wat af. In de laatste periode overheerste toch voornamelijk cynisme en berusting dat dit blijkbaar bij lokale politiek hoort.
U hoort het al, mijn houdbaarheidsdatum is duidelijk overschreden, tijd om te stoppen en het stokje door te geven. Gelukkig zijn er altijd mensen die niet alleen maar voor eigen belang gaan, maar vanuit een sociaaldemocratische insteek de wereld een stukje beter willen maken. Voor iedereen dus en niet alleen voor een select clubje. Ik wens de nieuwe PvdA fractie heel veel verbazing, hilariteit en vrolijkheid toe, mét een dikke huid en heel veel doorzettingsvermogen. Steun ze, want ze zullen het nodig hebben in het nieuwe Zevenaar.