Door Marcel Lap op 30 oktober 2020

PvdA wil geplande bezuiniging op NME terugdraaien

Tijdens de begrotingsvergadering van de gemeente Zevenaar op woensdag 4 november zal
de PvdA een voorstel indienen om de bezuiniging op het centrum voor Natuur- en Milieueducatie (NME) terug te draaien.

Vorig jaar heeft een meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met een bezuinigingsvoorstel van het college (Lokaal Belang en CDA) om de gemeentelijke bijdrage aan de NME vanaf 2022 te stoppen. De jaarlijkse bijdrage is 150.000 euro per jaar. De fracties van Lokaal Belang en CDA hebben vorig jaar tegen een amendement gestemd om de bezuiniging toen al van tafel te vegen. Inmiddels loopt er een onderzoek naar de toekomst van de NME. Er worden 3 scenario’s onderzocht:
1. de NME opheffen of tenminste kostenneutraal functioneren;
2. de NME behouden, met een alternatieve businesscase;
3. de NME privatiseren.
Het lopende onderzoek wordt natuurlijk voor een groot deel al gekleurd omdat de bezuiniging als het zwaard van Damocles boven het voortbestaan van de organisatie hangt.

De basisscholen hebben in de afgelopen weken in de raadscommissies aangegeven dat zij zich ernstig zorgen maken om de toekomst en het voortbestaan van het centrum voor Natuur en Milieueducatie. De PvdA deelt deze zorg. Marcel Lap verwacht dat de voltallige oppositie het voorstel om de bezuiniging terug te draaien zal steunen. Het wordt spannend hoe de fracties van Lokaal Belang en CDA zich gaan opstellen.

De NME Liemers heeft als doel de kinderen bewust te maken van hun directe leefomgeving. Door de NME-activiteiten krijgen kinderen het besef dat het belangrijk is voorzichtig om te gaan met de natuur en het milieu. De gemeenten Zevenaar, Doesburg en Westervoort hebben een contract met NME Liemers, waardoor de scholen in deze gemeenten gratis bij NME-activiteiten kunnen afnemen.

 

Marcel Lap

Marcel Lap

Sinds 1998 ben ik met uitzondering van 4 jaar lid van de gemeenteraad voor de PvdA geweest. In de periode 2014-2018 ben ik geen raadslid geweest, maar heb ik vanuit het afdelingsbestuur de gemeenteraad en de PvdA-fractie in de voormalige gemeente Rijnwaarden gevolgd. In het raadswerk ligt mijn interesse op het gebied van openbare ruimte,

Meer over Marcel Lap