Door Marcel Lap op 24 februari 2021

PvdA verbaasd over CDA-motie NME Liemers

Met grote verbazing heeft de PvdA-fractie de motie van het CDA over de toekomst van de NME Liemers (Natuur- en Milieu- Educatie) gelezen.
De oproep van het CDA en coalitiegenoot Lokaal Belang om de geplande bezuiniging op de NME niet door te voeren komt als een donderslag bij heldere hemel. Deze partijen hebben ruim 1,5 jaar voor geen enkel argument van de oppositie opengestaan om hun standpunt, bezuinigen op het NME, aan te passen. Om de tekorten in de begroting op te vangen zou en moest de NME Liemers bloeden. De afgelopen jaren mochten ze wel, bungelend boven de afgrond, nog een onderzoek doen of een andere organisatievorm passend voor de toekomst zou zijn. Dit onderzoeksrapport zou nu klaar moeten zijn en in maart 2021 in de raad worden besproken.

Juist op dit moment komen CDA en Lokaal Belang met een motie om de geplande bezuiniging niet voort te zetten. Zonder eerst het onderzoeksrapport in de gemeenteraad te bespreken. Waarom wachten ze daar niet op?
Met het indienen van deze motie in februari draaien het CDA en Lokaal Belang om als een blad aan de boom, zonder dit inhoudelijk te beargumenteren. Hebben ze ineens het licht gezien? Heeft er zich een bewonderenswaardig proces van voortschrijdend inzicht voltrokken (daar staan deze partijen immers niet om bekend), of willen zij met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar zich als de redders van de NME Liemers profileren en niet als de slopers van deze organisatie, die al ruim 45 jaar in de regio actief is.

De PvdA en de andere oppositiepartijen houden vast aan ons standpunt over de NME. In lijn met eerdere amendementen om niet te bezuinigingen op de NME hebben wij nu als reactie eveneens een motie ingediend om de opheffing van de NME in Zevenaar niet voort te zetten en de subsidiëring van de NME op het huidige niveau (€ 150.000) te handhaven.

Een terugblik
Het CDA en Lokaal Belang hebben het bezuinigingsvoorstel van het college uit 2019 altijd gesteund. Het voorstel is om per 1 januari 2022 het totale budget van € 150.000,- te bezuinigen. De PvdA heeft, samen met de andere oppositiepartijen, in 2019 en in 2020 bij de vaststelling van de begroting voorgesteld de bezuiniging te schrappen. Deze voorstellen werden beide keren zonder echte inhoudelijke reacties door de coalitiepartijen direct naar de prullenbak verwezen.

Gelijktijdig met het bezuinigingsvoorstel is destijds aan de NME Liemers de opdracht gegeven om een toekomstvisie op te stellen waarin minimaal drie scenario’s worden uitgewerkt. In de toekomstvisie zouden de volgende scenario’s worden uitgewerkt.
• De NME stopt;
• De NME gaat door als onderdeel van de gemeente;
• De NME wordt verzelfstandigd.
Daarbij zou tevens per scenario criteria worden aangegeven waarmee de haalbaarheid wordt getoetst, zoals financiële consequenties, personele gevolgen, bijdrage aan de gemeentelijke doelstellingen, draagvlak en tijdspad. In de raadsinformatiebrief van 19 januari 2021 is door het college aangegeven dat in maart 2021 de scenario’s ter besluitvorming in de gemeenteraad zouden worden besproken.

In het afgelopen jaar is door de NME Liemers (medewerkers en vrijwilligers) werk verricht om de scenario’s uit te werken. Met zo’n bezuiniging in het vooruitzicht is dat een hele klus, waarvoor hulde. Naast de huidige taken van de NME, met name gericht op educatie van basisschoolleerlingen, is gekeken naar de bijdrage die de organisatie kan leveren aan beleidsthema’s die voor de gemeente belangrijk zijn. Denk hierbij onder andere aan vrijetijdseconomie, openbare ruimte, vastgoed, duurzaamheid, klimaatadaptatie, etc. Tevens is het gesprek aangegaan met mogelijke toekomstige partners voor samenwerkingsverbanden, zoals IVN, LTO, Waterschap Rijn en IJssel, Landgoed Huis Sevenaer, Kinderboerderij Rosorum etc. Met de schooldirecteuren van de basisscholen zijn ook gesprekken gevoerd om te verkennen of zij een financiële bijdragen willen leveren aan de NME. In de commissievergaderingen in oktober jl. prezen de schooldirecteuren de NME nog voor hun inzet en gaven ze aan dat ze graag met deze partner in de toekomst binnen het basisonderwijs willen blijven samenwerken.
De toekomstvisie die in de raadsinformatiebrief van 19 januari jl. is aangekondigd voor maart 2021, zal volgens de PvdA precies die antwoorden geven waar het CDA en Lokaal Belang in hun motie juist nu om vragen. Daarmee is de motie overbodig.

Waar is het raadsvoorstel voor maart 2021?
Om in maart over de toekomstvisie voor de NME te kunnen spreken is een voorstel nodig. Het college had uiterlijk op 9 februari jl. een voorstel moeten bespreken en vervolgens moeten besluiten om het te laten agenderen voor de raad. Voor zover wij kunnen nagaan is er niets in het college besproken. In de openbare besluitenlijsten van begin februari van het college wordt de NME niet genoemd.
De PvdA vraagt zich af wat tussen 19 januari (de raadsinformatiebrief) en 9 februari (collegevergadering) is gebeurd. In amper drie weken is een helder pad om te komen tot een raadsvoorstel over de toekomst van de NME volledig uit beeld verdwenen. In de raadsvergadering van 24 februari zullen wij verantwoordelijk wethouder Koers (CDA) om uitleg vragen. Heeft zij nu wél een voorstel naar het college gestuurd of is dit door nog onbekende redenen achtergehouden? En grijpen CDA en Lokaal Belang deze gelegenheid nu aan om zich als redder van de NME te profileren, na jarenlang geen vinger naar deze organisatie te hebben uitgestoken!

 

Marcel Lap

Marcel Lap

Sinds 1998 ben ik met uitzondering van 4 jaar lid van de gemeenteraad voor de PvdA geweest. In de periode 2014-2018 ben ik geen raadslid geweest, maar heb ik vanuit het afdelingsbestuur de gemeenteraad en de PvdA-fractie in de voormalige gemeente Rijnwaarden gevolgd. In het raadswerk ligt mijn interesse op het gebied van openbare ruimte,

Meer over Marcel Lap