Door Marcel Lap op 23 november 2020

PvdA: situatie sportaccommodaties in Herwen en Aerdt vraagt om voortvarend beleid

In 2017 zijn de voetbal- en tennisafdeling van S.V. Aerdt en S.V. Carvium Herwen opgegaan in de nieuwe sportvereniging S.V. Gelders Eiland. De nieuwe sportvereniging maakt nog steeds gebruik van twee sportparken en de bijbehorende accommodaties , zoals clubgebouw, kleedruimtes, hoofd- en trainingsvelden. Voor de jonge vereniging is het zeer de vraag of deze situatie houdbaar is. De PvdA wil graag wat meer schot in het overleg door de gemeente met deze vereniging, voor een tijdige en goede oplossing.

Het bestuur van S.V. Gelders Eiland heeft een plan gemaakt om het sportpark in Herwen te sluiten en alle activiteiten op het sportpark in Aerdt onder te brengen. De wens van het bestuur is om in Aerdt een beachvolleybalveld en een nagenoeg nooit gebruikt verhard hand-/basketbalveld te vervangen door een trainingsveld voor het voetbal. Het handbalveld is door de gemeente Rijnwaarden aangelegd in de aanloop naar de fusie van de sportverenigingen. Maar handbal maakt geen onderdeel meer uit van de nieuwe vereniging.

Het plan is in het voorjaar besproken met de gemeente. Wethouder Van Dellen (Lokaal Belang) stond niet direct langs de zijlijn te juichen. Hij adviseerde het bestuur om de lokale politiek te benaderen en daar draagvlak te creëren. Na gesprekken met de coalitiepartijen (Lokaal Belang en CDA) zijn Maaike Jansen en Marcel Lap in de zomer op bezoek geweest. Het bestuur heeft ons op beide locaties rondgeleid en een toelichting gegeven op het plan, inclusief de financiering. De PvdA vindt het zorgelijk dat één sportvereniging nog steeds gebruik moet maken van twee sportparken.

Bij de begrotingsvergadering, begin deze maand, heeft de PvdA een voorstel gedaan om de benodigde financiële middelen op te nemen in de meerjarenbegroting. Door geld in de begroting te reserveren kan de voortgang immers worden bespoedigd. Wij waren verrast door de reactie van de wethouder. Hij vindt dat het voorstel nu te vroeg komt, omdat de gemeente en het bestuur nog in gesprek zijn. Wij voelden aan dat er nu geen meerderheid in de raad aanwezig was om geld te reserveren. Daarom hebben wij middels een motie het college opgeroepen om alle activiteiten op één sportpark in Aerdt samen te voegen. De PvdA wil in het eerste kwartaal een terugkoppeling over de voortgang. De motie is met 17 stemmen voor aangenomen. De fracties van Lokaal Belang en CDA waren verdeeld. Dan hebben we dus een kans.

Oud sportveld circulair gebruiken voor noodfietspad
Op het sportpark in Aerdt is door de gemeente Rijnwaarden enkele jaren geleden een verhard (asfalt) sportveld aangelegd, onder andere voor handbal. Het veld wordt niet meer gebruikt en zou plaats moeten maken voor een nieuw trainingsveld. Bij de uitvoering van de werkzaamheden moet het asfalt worden afgevoerd. Dit asfalt kan worden hergebruikt. De PvdA heeft het college opgeroepen om het asfalt in de komende tijd al te verwijderen, zodat het materiaal hergebruikt kan worden als circulaire grondstof voor het nieuwe asfalt bij de aanleg van het noodfietspad tussen Spijk en Lobith. Uiteindelijk is het beter voor het milieu, duurzaam en financieel zal het ook een voordeel opleveren.

Marcel Lap

Marcel Lap

Sinds 1998 ben ik met uitzondering van 4 jaar lid van de gemeenteraad voor de PvdA geweest. In de periode 2014-2018 ben ik geen raadslid geweest, maar heb ik vanuit het afdelingsbestuur de gemeenteraad en de PvdA-fractie in de voormalige gemeente Rijnwaarden gevolgd. In het raadswerk ligt mijn interesse op het gebied van openbare ruimte,

Meer over Marcel Lap