Door Marcel Lap op 31 januari 2023

Marcel Lap stopt als gemeenteraadslid

Marcel in actie tijdens NL-Doet

Marcel in actie tijdens NL-Doet

Met ingang van 1 februari 2023 ben ik gestopt als gemeenteraadslid voor de PvdA in Zevenaar. Voor sommigen kwam de mededeling misschien als een verrassing. Na de verkiezingen heb ik in de fractie aangegeven dat ik de voorkeurszetel tijdelijk zou gaan vervullen om mogelijke enkele onderwerpen uit de vorige raadsperiode tot een goed eind te brengen (geen mega scholencampus aan het Vestersbos en afschaffen van de hondenbelasting).
Na meer dan 20 jaar als raadslid draag ik het stokje nu over aan Berend Metz. Berend heeft in de periode september tot en met december 2022 al tijdelijk Maaike Jansen vervangen en zich goed kunnen inwerken.

Een kwart eeuw geleden stond ik op plaats 7 van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het was niet de verwachting dat ik direct in de gemeenteraad zou komen. Maar op 4 maart 1998 behaalde de PvdA een historische zege in Zevenaar. De PvdA werd grootste met 8 van de 21 zetels. Geen opvolgers plek voor mij, maar als het jongste raadslid (28 jaar) meteen aan de bak in de gemeenteraad. Achteraf bleek het prettig om in een grote fractie te starten en een eigen aandachtsgebied te hebben Onder andere verkeer, groenvoorziening, afval en reiniging. Vanaf 2002 heb ik de portefeuille ruimte/grondzaken gehad.

Wat heb je bereikt, dan wel waar ben je trots op.
Ik kijk met trots terug op de wijze hoe ik de rol van raadslid heb ingevuld. Ik heb mij ontwikkeld tot volksvertegenwoordiger. Ik vond het interessant om met inwoners en instanties in gesprek te gaan over onderwerpen die aan de orde waren in de raad. Soms op uitnodiging, maar ook ongevraagd om informatie op te halen.
Bijvoorbeeld aan de Oranjelaan was er jaren geleden een bouwplan in ontwikkeling voor 9 woningen. Het voorstel lag al bij de commissie om te behandelen. Met het plan onder de arm heb ik bij verschillende bewoners in de omgeving aangebeld en gevraagd wat zij van het plan vonden. Vreemd genoeg kenden ze de uitgewerkte plannen niet. Toen ik de eerste bewoner een tekening liet zien werd duidelijk dat ze niet blij waren dat alle groen tegenover de woning zou worden opgeofferd. Na een inspraak in de commissie is het plan aangepast. Bij een ander ontwikkelingsplan kreeg ik vele jaren later van een dochter te horen hoe haar moeder en de buren destijds mijn rol hebben gewaardeerd.

Rond 2005 hebben wij aan mijn keukentafel ideeën ontwikkeld waar Zevenaar een grote nieuwe wijk zou kunnen realiseren. Sportpark Hengelder, Reisenakker en de Bem waren in beeld. Voordat het in de gemeenteraad werd besproken heb ik met medewerkers van de gemeente gesproken over de beperkingen (geluid/stof/gevaar) waardoor woningbouw niet mogelijk was. Het sportpark viel al snel af, omdat maar een klein gedeelte tegen de Horst kon worden bebouwd.
Na het raadsbesluit voor een nieuwe woonwijk op de twee andere locaties heb ik in de fractie voorgesteld om bij alle bewoners op bezoek te gaan. Het was nieuw en misschien ook wel bijzonder om ná een besluit het gesprek aan te gaan. Wij (de toenmalige fractievoorzitter en ik) hebben de keuze uitgelegd. Het was soms even slikken, maar de bewoners en wij wisten dat het besluit genomen was. Al snel zaten wij aan de keukentafel in gesprek over het verleden en de toekomst. Vragen van bewoners konden wij doorspelen naar het projectteam.

De sponsoring en het onderhoud van de middenbermen van de rotondes is een voorstel van mij geweest. Het voorbeeld had ik in Doetinchem gezien. Na contact met de hovenier en de gemeente Doetinchem heb ik het voorgesteld in de gemeenteraad. Verschillende rotondes in Zevenaar zijn door hoveniers (bedrijven) ingericht en worden onderhouden. Nu kijk ik met een tevreden blik naar deze rotondes. Hopelijk dat de nieuwe rotonde bij de Didamseweg-Vondellaan ook zo’n invulling krijgt.

Als raadslid gaan soms deuren open waar je het niet verwacht. Ik heb de mogelijkheid gehad om ooit een keer bij Jonkheer Van Nispen van Sevenaer op bezoek te gaan. Het was een goed gesprek over het landgoed en het gedachtengoed van de jonkheer. We zaten in een statige kamer met sobere verlichting. Het gesprek was boeiend, tot dat ik op een moment dacht dat ik iets zag bewegen op tafel. We zagen een muisje tussen de papieren lopen. Voor de jonkheer aanleiding om een mooie anekdote te vertellen over twee doosjes chocolade die hij ooit had gekregen. Hij had ze op de schouw gezet om ze de volgende dag op te bergen. ’s Morgens was één doosje aangevreten. Dat waren blijkbaar goede chocolaatjes. Het andere doosje is nooit geopend. Muisjes zijn kieskeurig in wat ze eten. Binnenkort heb ik wederom de mogelijkheid om huis Sevenaer te bezoeken. Nu met de projectleider die gaat over de restauratie van het gebouw. Misschien kom ik nog wel een nazaat van de chocolademuis tegen….

De architect van de huidige raadszaal had goed nagedacht over veranderingen in deze ruimte. Een ronde opstelling voor de raad. Om zichtlijnen in de hal te krijgen moest de raadzaal worden verkleind. Mijn gevoel bij het voorstel was dat e.e.a. niet in de geplande raadszaal zou passen. Met een meetlint heb ik de oude zaal opgemeten en een tekening op schaal gemaakt. Door met “blokjes” te schuiven werd mijn gevoel bevestigd. Het paste echt niet. Het koste wat moeite om het college en de raad te overtuigen om voor de verbouwing een proefopstelling te maken. Maar die opstelling kwam er toch en vervolgens was het voor iedereenduidelijk. Vandaar dat in de raadszaal een kleine uitbouw voor het publiek aan het plan van de architect is toegevoegd.

Ik kijk met tevredenheid terug op bijna 21 jaar raadslid te zijn geweest voor de PvdA in onze gemeenteraad. Samen met de fractie, de gemeenteraad en het college hebben wij veel bereikt voor Zevenaar. Niet dat ik het met alles eens was, maar het hoort nu eenmaal bij een democratie dat er soms besluiten worden genomen waar je niet tevreden mee bent.
Ik blijf betrokken bij de PvdA-fractie. Voor hen zal ik doorgaan als commissielid Middelen. Daarnaast ben ik in maart 2023 kandidaat voor het Waterschap Rijn en IJssel. Mogelijk dat ik in de PvdA fractie in het Waterschap mijn Zevenaarse ervaringen kan inbrengen.

Marcel Lap

Marcel Lap

Marcel Lap

Sinds 1998 ben ik met uitzondering van 4 jaar lid van de gemeenteraad voor de PvdA geweest. In de periode 2014-2018 ben ik geen raadslid geweest, maar heb ik vanuit het afdelingsbestuur de gemeenteraad en de PvdA-fractie in de voormalige gemeente Rijnwaarden gevolgd. In het raadswerk ligt mijn interesse op het gebied van openbare ruimte,

Meer over Marcel Lap