27 december 2017

Afscheid van Zevenaars PvdA-wethouder Stef Bijl

Het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen stemde ons best tevreden. We hadden procentueel meer stemmen en een volle zetel meer in de nieuwe raad. Maar de nieuwe verhoudingen maakte bij ingewijden direct duidelijk dat we tegelijkertijd verlies zouden lijden.

Het zetelverlies bij D’66, de forse zetelwinst van het CDA en het beperkte verlies van Lokaal Belang veroorzaakt een verandering in het dagelijks bestuur van de gemeente. CDA en LB hebben samen 17 van de 27 zetels, een college van die twee samen lag dus direct voor de hand. Er werd door sommigen langs de zijlijn iets over regenbogen gemompeld, maar de politieke realiteit was duidelijk en eerdere onderlinge conflicten waren snel vergeten: de PvdA heeft vanaf 1 januari wel een zetel meer, maar een wethouder minder.
Zelf zal ik er niet geheimzinnig over doen, het is voor mij echt ‘even wennen’. Ook met een andere pet op, als voorzitter van de PRZ (Participatieraad) heb ik veel contact gehad met Stef Bijl. Dat wordt nu allemaal anders. Je bent aan elkaar gewend en aan elkaar gewaagd. Stef verzuchtte soms dat ik als voorzitter van de PRZ eerder op de hoogte was van zaken dan hijzelf. We wisselden informatie uit, waarvan we wisten dat we dat niet politiek konden, mochten en wilden gebruiken. Een goede verstandhouding. Het zal met een nieuwe wethouder ook wel lukken, daar ben ik van overtuigd, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik graag nog vier jaar met hem had willen samenwerken.
Stef zelf lijkt er redelijk nuchter in te zitten. Rationeel als hij is heeft hij met dit scenario rekening gehouden. Voor de Kerstdagen zei hij me dat hij eerst rustig ‘de wereld op zich af zal laten komen’. ‘Het lijkt me onverstandig om direct overal op af te vliegen en me vast te leggen’. Dat lijkt me inderdaad verstandig, Stef komt wel uit het onderwijs, maar hij heeft de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan binnen het Sociaal Domein en bestuurlijke ervaring opgedaan. We zullen nog wel van hem horen. Wie weet valt de regering en krijgen we nieuwe verkiezingen….

Het nieuwe college wordt straks dus gevormd door vijf nieuwe mensen. Voor Zevenaar een volledige vernieuwing. Dat de tijdelijke burgemeester Ella Schadd en de wethouders Hans Winters en Belinda Elfrink vanuit Rijnwaarden hun functie behouden, lijkt tekenend voor het resultaat van de gemeentelijke fusie. De dorpen nemen de stad bestuurlijk over. Dat kan natuurlijk best verfrissend en vernieuwend zijn. Een deel van mij is benieuwd en voorzichtig positief als ik de reacties hoor. Een ander deel van mij had wel wat meer continuïteit willen zien. Maar, zoals Zevenaar tijdelijke burgemeester Jeroen Staatsen dat ook zei: ‘de politieke realiteit is anders’. Voor LB-wethouder Toon Albers kwam die realiteit wel rauw op zijn dak vallen. Leek het eerst dat hij zijn goede contacten, met o.a. Rijkswaterstaat, nog vier jaar in dienst zou kunnen stellen voor Zevenaar om de gigantische verkeersveranderingen in goede banen te leiden, één telefoontje van zijn fractievoorzitter maakte duidelijk dat de werkelijkheid anders is.
Ja, de politieke realiteit!