Door Marcel Lap op 23 september 2020

Vestersbos: verknallen dwaze schoolplannen de kansen voor een duurzame Molenwijk?

De fractie van de PvdA heeft, samen met de andere oppositiepartijen, in de raadsvergadering van woensdag 16 september jl. tegen een haalbaarheidsonderzoek voor vervangende nieuwbouw voor de basisscholen De Wissel en de Tamboerijn uit Zonnemaat op de locatie Vestersbos (Molenwijk) gestemd. Niet omdat wij tegen nieuwbouw voor deze scholen zijn, maar juist de verplaatsing van beide scholen uit de wijk Zonnemaat naar de locatie Vestersbos in Molenwijk zien wij om verschillende redenen niet zitten.

Het haalbaarheidsonderzoek (uiteraard weer een duur onderzoek) wordt uitgevoerd, omdat de fracties van Lokaal Belang (met uitzondering van raadslid Albers) en CDA het raadsvoorstel steunen. Naast het onderzoek om twee basisscholen te vestigen wordt door het schoolbestuur van het voortgezet onderwijs onderzocht of de huidige opleidingslocatie Zonegge ook naar Vestersbos kan worden verplaatst. Dit met als doel om een Integraal Kind Centrum (IKC) voor 0 tot 16 jaar te ontwikkelen.

De PvdA heeft tegen het voorstel gestemd. Het haalbaarheidsonderzoek is gericht op één locatie, namelijk Vestersbos. De huidige locaties of alternatieve locaties in de wijken worden niet onderzocht. De PvdA voorziet een uiterst ongewenst resultaat. Wanneer twee grote basisscholen (De Wissel en de Tamboerijn) uit Zonnemaat vertrekken ontstaan er grote witte vlekken voor wat de spreiding van scholen betreft. Tot voor kort waren er vier schoollocaties in Zonnemaat. Dit wordt dan teruggebracht tot slechts één locatie! Alleen de openbare basisschool “De Carrousel” aan de Kardinaal de Jongstraat blijft in Zonnemaat.

Een forse achteruitgang voor het onderwijsaanbod en de verkeersveiligheid
Voor de grote volkswijken Zonnemaat, Methen (en deels Heerenmaten) betekent dit scenario een forse achteruitgang qua aanbod van basisonderwijs, leefbaarheid en woonplezier. Het is niet ondenkbaar dat jonge gezinnen de afweging maken om niet in een van deze wijken te gaan wonen als er nauwelijks basisscholen zijn .
Ook op basis van de verkeersveiligheid zetten wij grote vraagtekens bij het onderzoek. De verwachting is dat dagelijks ruim 500 basisschoolleerlingen naar de basisscholen en enkele honderden leerlingen naar het voorgezet onderwijs komen. Ze komen te voet of per fiets. Sommige komen op de scooter en de jongsten worden door hun ouders met de auto gebracht. Kijkend naar de Stationsstraat, Vestersbos en de Pelgromstraat in de directe omgeving, denken wij dat die straten de extra verkeersbewegingen niet aankunnen en ook niet kunnen worden aangepast. Ook de route van huis naar Vestersbos, door verschillende wijken, vraagt om aandacht, omdat een aantal drukke straten moet worden overgestoken of gevolgd. De PvdA is zeer bezorgd over de verkeersveiligheid.

Woningbouw in de Molenwijk
Vanaf 2014 heeft het voormalige VMBO-schoolcomplex aan het Vestersbos geen functie meer en wordt bewoond door anti-kraak. De gemeenteraad en het vorige college hebben ingezet op woningenbouw op deze locatie. Een project voor betaalbare woningen/studio’s voor jongeren haalde het destijds net niet. In november 2014 hebben de fracties van VVD én CDA een motie ingediend. Zij vonden de locatie geschikt voor startende ondernemers in de creatieve en/of maak-industrie. Een voorbeeld hiervan is het Honigcomplex in Nijmegen. De motie riep de raad en het college op om dit idee te bekijken en mee te nemen in de uitwerking van de herontwikkelingsplannen van Vestersbos. De motie werd unaniem aangenomen. Het is andermaal vreemd dat het CDA, als mede-indiener van de motie in 2014, en Lokaal Belang de herontwikkelingsplannen gericht op woningbouw nu terzijde legt. Nou ja, misschien is dit niet zo vreemd; dit is het CDA.

Inspectie van het oude schoolgebouw

De PvdA vindt dat woningbouw nog steeds de beste invulling is voor Vestersbos. In de afgelopen jaren hebben wij tevens aangegeven dat woningen voor ouderen op deze locatie meegewogen moet worden. De locatie ligt erg gunstig ten opzichte van het centrum van Zevenaar (ca. 700 meter van het centrum), openbaar vervoer en andere voorzieningen.
Het huidige college heeft in 2018 een woningbehoefteonderzoek aangekondigd. Bij onder andere bewoners in de Molenwijk zouden wensen en ideeën worden opgehaald. In de eerste helft van 2019 zou een uitvraag worden gedaan bij marktpartijen over woningbouw. Echter, eind 2018 heeft dit college van Lokaal Belang en CDA de koers gewijzigd. In de jaarrekening over 2018 werd vermeld dat vóórdat de uitvraag naar woningbouw zijn beslag kreeg, de locatie deel is gaan uitmaken van een onderzoek naar een Integraal Kind Centrum. Dit als onderdeel van het Integraal Huisvestingsplan voor het onderwijs. De PvdA heeft keer op keer aangegeven deze koerswijziging niet te steunen.

Nieuwe plannen maken
Dat er een enorm grote behoefte is aan betaalbare woningen, ook in onze gemeente, hoeven we hier niet uit te leggen. En Zevenaar zou er goed aan doen een bijdrage te leveren met een plan van flinke omvang. Het is jammer dat er in de afgelopen jaren geen nieuwe plannen zijn gemaakt. Maar door de tijd die is verstreken tussen 2014 en nu kunnen wij nu wel nieuwe kansen en inzichten binnen het woningbehoefteonderzoek meenemen. Iedereen in onze gemeente staat de komende decennia voor een enorme uitdaging om bestaande woningen te verduurzamen, energieneutraal en toekomstbestendig te maken. Voor dit deel van de Molenwijk, met woningen uit de jaren 50 van de vorige eeuw geldt dit zeker. De locatie Vestersbos is groot. Samen met inwoners van de Molenwijk wil de PvdA bespreken of op de plek van de technische lokalen nieuwe woningen voor de wijk te bouwen zijn. Bijvoorbeeld: door binnen de wijk te verhuizen kun je de slecht te verduurzamen woningen vervolgens slopen en herbouwen voor andere wijkbewoners. Per saldo zal het aantal woningen in deze wijk stijgen. Voorwaarde is dan wel dat de oude schoollocatie beschikbaar is voor een project van deze omvang. De PvdA wil graag met inwoners van dit deel van Molenwijk hun wensen en behoeften inventariseren en een toekomstplan ontwikkelen.

Het nu voorgestelde eenzijdige haalbaarheidsonderzoek voor twee basisscholen en voortgezet onderwijs haalt een streep door de plannen voor de toekomstige ontwikkeling van dit deel van de Molenwijk. Het zet woningbouw en verduurzaming op achterstand. Op termijn hebben wij dan met elkaar een probleem en moeten wij dan concluderen dat in 2020 een andere keuze gemaakt had moeten worden. Gelukkig kunnen wij nu nog samen inspraak hebben.

De PvdA zet in op het behoud van schoollocaties in Zonnemaat, voor de grote volkswijken Zonnemaat en Methen. De scholen in deze wijk zijn op leeftijd, maar voor herbouw is geld gereserveerd. Voor Vestersbos hebben wij andere plannen, zeer in het belang van de bewoners, nu en in de toekomst van deze wijk. Een leerlingenfabriek op deze plak dwarsboomt deze plannen. De (te) hoge ambities van een schoolbestuur, het slechte geheugen van het CDA en de “korte termijn-tonijn aanpak” van Lokaal Belang kunnen zeer nadelig uitpakken voor het toekomstig woongenot van de Molenwijk. Dat mogen wij niet laten gebeuren.

 

Marcel Lap

Marcel Lap

Sinds 1998 ben ik met uitzondering van 4 jaar lid van de gemeenteraad voor de PvdA geweest. In de periode 2014-2018 ben ik geen raadslid geweest, maar heb ik vanuit het afdelingsbestuur de gemeenteraad en de PvdA-fractie in de voormalige gemeente Rijnwaarden gevolgd. In het raadswerk ligt mijn interesse op het gebied van openbare ruimte,

Meer over Marcel Lap