Uitgangspunten van de PvdA Zevenaar voor een goed bestuur

De PvdA Zevenaar wil een samenleving waarin iedereen meetelt. Wij willen kijken naar wat ons bindt in plaats van naar wat ons verdeelt. Alleen als we tegenstellingen overbruggen, we ons verplaatsen in de ander en willen investeren in elkaar komt zo’n samenleving dichterbij. Vertrouwen is daarvoor essentieel. Geen onverschilligheid, maar interesse in elkaar. De PvdA wil groepen verbinden, krachten bundelen én risico’s delen. Allemaal dingen die zorgen voor een fijnere samenleving.

Iedereen doet mee in een inclusieve samenleving
De PvdA kiest voor een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn en het niet uitmaakt wat je geslacht, geaardheid of geloof is. Een samenleving, waarin je gelijk wordt behandeld, ongeacht of je vrouw, man, gekleurd, hetero, homo, trans of queer bent. En een samenleving waar iedereen zijn stem kan laten horen en de vrijheid van meningsuiting vanzelfsprekend is. De PvdA staat pal voor vrijheid van godsdienst en streeft tegelijkertijd naar emancipatie, gelijkwaardigheid en vrijheid van mensen die afscheid nemen van hun geloof. En we willen een inclusieve samenleving waar ook mensen met een handicap hun plaats kunnen vinden. Wij zijn nieuwsgierig naar de ander en stellen elke keer de vraag: hoe is het om jou te zijn?

Daadkracht
Zevenaar moet een daadkrachtige gemeente zijn. De PvdA gaat uit van het principe “niet praten, maar aanpakken”. De afgelopen jaren hebben we gezien dat er ideeën worden onderzocht, en nog eens onderzocht, totdat het initiatief dood is. De besluitvorming van het huidige gemeentebestuur is naar onze mening vaak te stroperig en te veel gericht op de mogelijke risico’s in plaats van de haalbaarheid. Haalbaarheidsonderzoeken, vergunningsprocedures en meldingen; ze halen allemaal de energie uit de initiatieven van inwoners, zijn duur en werken bijna altijd vertragend. De PvdA Zevenaar wil het “doen” voorop stellen, gericht op het vergroten van de haalbaarheid van het initiatief en niet op het minimaliseren van de risico’s.

Een veilige gemeente
We leven in een veilig land. Wie naar de statistieken over woninginbraken, onveiligheid op straat, vandalisme en geweldsdelicten kijkt, ziet bijna overal een afname. Toch wordt dit lang niet door iedereen zo ervaren. Voor de PvdA Zevenaar is dat onacceptabel, omdat veiligheid voor ons een basisbehoefte is en iedereen in onze gemeente recht heeft op een veilige leefomgeving. Wanneer je je onveilig voelt in je eigen huis of als je de straat op gaat, kun je je niet ontplooien en heb je geen eerlijke kans op een fijn leven. De PvdA gelooft in de kracht van preventie. Voorkomen is altijd beter dan genezen. We geloven in de kracht van de buurt en haar bewoners, en willen samen met hen de problemen te lijf gaan. Om te voorkomen dat jongeren het verkeerde pad kiezen zetten wij ons in voor goede voorlichting en indien nodig begeleiding.
Om dat voor elkaar te boksen investeren we in een fijnmazig netwerk, waarin professionals, buurtbewoners, ouders, handhavers en de gemeente, weten wat er in de buurt speelt.
De PvdA wil ook een bijdrage leveren aan het voorkomen en oplossen van problemen in de buurt. Buurtbemiddeling kan een goede rol vervullen om samen met de bewoners een oplossing te zoeken en te voorkomen problemen onoverbrugbaar worden. Het betrekken van horecaondernemers in het bevorderen van de veiligheid voor het uitgaanspubliek is een belangrijke voorwaarde en mag niet verzanden in een praatgroepje.
Preventie gaat hand in hand met handhaving. Bij de handhaving vragen we nadrukkelijk de hulp van buurtbewoners en geven we de buurt medezeggenschap over de prioriteiten van de boa’s en wijkagenten.

Een goed lokaal bestuur
Voor een gezonde democratie is het essentieel dat iedere stem telt en dat iedereen zich gehoord voelt. Dat iedereen, die wil, kan deelnemen, en de belangen van al onze inwoners worden behartigd en verdedigd. In de raad, maar ook daarbuiten.
Burgerparticipatie is belangrijk. De gemeente Zevenaar moet daarom toegankelijk en benaderbaar zijn voor al onze inwoners. Inwoners weten vaak zelf het beste wat er in hun eigen omgeving speelt en welke oplossingen er mogelijk zijn. We luisteren naar de ervaringsdeskundigen en nemen hun aanbevelingen mee bij het verbeteren van de uitvoer van onze gemeentelijke taken. Daarbij is voor ons het algemeen belang altijd leidend. We zorgen ervoor dat inwoners gehoord worden en streven ernaar dat iedere groep zich even actief in inwonersinitiatieven roert.

Een raadsakkoord voor een betere samenwerking
In het gemeentebestuur hebben de coalitiepartijen de afgelopen vier jaar de dienst uitgemaakt. Daarbij zijn de oppositiepartijen, waaronder de PvdA, dikwijls opvallend genegeerd. Vaak werden onze voorstellen wel sympathiek gevonden, maar vervolgens niet gehonoreerd. De getalsmatige meerderheid in de gemeenteraad was voor de coalitiepartijen belangrijker dan het vinden van inhoudelijke argumenten. Overbodig om te zeggen dat dit tot frustratie en wantrouwen heeft geleid. Dit is niet goed voor het functioneren van raad en college. De PvdA wil af van deze polarisatie en partijen moet elkaar wat gunnen. Als het aan ons ligt wordt er in 2022 een nieuwe start gemaakt met een Raadsakkoord. In meerdere gemeenten wordt gewerkt met een raadsakkoord. Een overeenstemming tussen alle fracties (en daarmee alle raadsleden) over hoe we politiek willen bedrijven en ook hoe de onderlinge politieke meningsverschillen de plek krijgen waar ze tot hun recht komen. Een raadsakkoord kan een constructieve start zijn voor een effectieve bestuursperiode. Immers we hebben meer overeenkomsten dan tegenstellingen, PvdA wil inzetten op de overeenkomsten.