Dorpen, buurten en wijken in een stad
De PvdA wil: een grotere invloed van burgers op wat er in hun dorp of wijk gebeurt; meer invloed van burgers op het bestuur van de gemeente en eigen initiatieven ruimhartig ondersteunen met raad, hulp en middelen.In zijn kleinste vorm is een dorp, buurt of wijk de omgeving die het dichtst bij de burger ligt. Iedereen verdient een fijne buurt om in te wonen. Een buurt waar men zich veilig en thuis voelt. Een buurt waar kinderen op straat spelen en waar mensen mét in plaats van naast elkaar leven. Versterking en ondersteuning daarvan moet meer aandacht krijgen. In ieder dorp en iedere wijk komt een maatschappelijk steunpunt van bijvoorbeeld Caleidoz en het gebiedsteam. Deze steunpunten hebben een belangrijke functie in het signaleren van problemen. Gewerkt moet worden aan een grotere bewustwording bij bewoners dat zij zelf betrokken zijn en ook een verantwoordelijkheid hebben. Dat speelt bijvoorbeeld bij het medeverantwoordelijk zijn voor de oplossing van problemen. Voorbeelden daarvan zijn vervuiling van de wijk, overlast door huisdieren, gedrag in het verkeer etc.
Groepen burgers moeten worden uitgedaagd om zelf met initiatieven te komen die bijdragen aan een verbetering van het sociale en maatschappelijke leefklimaat in hun dorp of wijk. Initiatieven worden ruimhartig ondersteund. De ondersteuning wordt laagdrempelig aangeboden, zodat een bewonersgroep niet wordt geconfronteerd met onnodige en voor hen onbegrijpelijke bureaucratie. Naar onze mening is deze burgerparticipatie (want zo wordt het genoemd) een aanzet om inwoners meer te betrekken bij het bestuur van de gemeente. Met het krijgen van meer zeggenschap zal het gevoel voor verantwoordelijkheid voor de eigen omgeving toenemen. Meer inwoners zullen dan genegen zijn om mee te denken en mee te praten over keuzes die gemaakt moeten worden.
De PvdA wil dat succesvolle initiatieven uiteindelijk kunnen doorgroeien naar grotere eigen verantwoordelijkheden. Dit betekent dat die verantwoordelijkheid gedragen wordt door een goed functionerende wijk- of dorpsraad, die zich duidelijk gesteund weet door de bewoners. Het moet mogelijk zijn voor de wijk- of dorpsraad om zelfstandig voorstellen in te dienen in de commissievergadering van de Gemeenteraad, mee te doen met de discussie en zodoende de besluitvorming actief te beïnvloeden.