Samen leven in Zevenaar

In zijn kleinste vorm is een dorp, buurt of wijk de omgeving die het dichtst bij de bewoners ligt. Iedereen verdient een fijne buurt om in te wonen. Een buurt waar men zich veilig en thuis voelt. Een buurt waar kinderen op straat spelen en waar mensen mét in plaats van naast elkaar leven. Versterking en ondersteuning daarvan moet meer aandacht krijgen. In ieder dorp en iedere wijk komt een maatschappelijk steunpunt van bijvoorbeeld Caleidoz en het gebiedsteam.
Gewerkt moet worden aan een grotere bewustwording bij bewoners dat zij zelf betrokken zijn en ook een verantwoordelijkheid hebben bij het behouden en vergroten van de leefbaarheid in hun dorp, buurt of wijk. Dat speelt bijvoorbeeld bij het medeverantwoordelijk zijn voor de oplossing van problemen. Voorbeelden daarvan zijn vervuiling van de wijk, overlast door huisdieren, gedrag in het verkeer etc.

De inwoners doen mee!
Inwoners van onze gemeente moeten uitgedaagd worden om zelf met initiatieven te komen die bijdragen aan een verbetering van het sociale en maatschappelijke leefklimaat in hun dorp of wijk. Deze initiatieven moeten ruimhartig door de gemeente ondersteund worden. De ondersteuning moet laagdrempelig zijn en is een aanzet om inwoners meer te betrekken bij het bestuur van de gemeente. Met het krijgen van meer zeggenschap zal het gevoel voor verantwoordelijkheid voor de eigen omgeving toenemen. Meer inwoners zullen dan met initiatieven komen en genegen zijn om mee te denken en mee te praten over keuzes die gemaakt moeten worden.
De PvdA Zevenaar wil dat succesvolle initiatieven uiteindelijk kunnen doorgroeien naar grotere eigen verantwoordelijkheden. Hierbij kunnen goed functionerende wijk- of dorpsraad, die zich duidelijk gesteund weet door de bewoners, een belangrijke rol spelen. Zij kunnen de gemeente gevraagd en ongevraagd informeren over ontwikkelingen en mogelijke oplossingen in de wijk geven. Een belangrijke voorwaarde is de samenstelling: iedereen moet mee kunnen praten, ongeacht iemands achtergrond, inkomen of opleidingsniveau. Iedereen moet betrokken kunnen zijn bij wat er in zijn of haar omgeving gebeurt. In elk raadsvoorstel geven we daarom expliciet aan op welke manier betrokkenheid en inspraak zijn georganiseerd en hoe ervoor is gezorgd dat iedereen de gelegenheid heeft om mee te praten.
Om te bevorderen dat onze gemeente open staat voor initiatieven van inwoners, maakt de PvdA een beleidsplan inwonersinitiatieven, waarin precies staat hoe mensen zelf aan de slag kunnen. Onderdeel van dit plan wordt een inwonersfonds om initiatieven ook financieel te kunnen ondersteunen, verder te helpen en/of uit te voeren.
We helpen inwonersinitiatieven bij het vergroten van hun bereik. We gaan kijken hoe deze initiatieven gebruik kunnen maken van gemeentelijke publicatiekanalen zoals de gemeentepagina in de lokale pers, sociale media en de gemeentelijke website. De PvdA Zevenaar blijft waken voor een goede balans tussen de dorpen en de stad voor wat het honoreren van burgerinitiatieven en het realiseren van voorzieningen betreft. Het kan niet zo zijn dat de dorpen royaal worden ondersteund en de stad in dit opzicht verarmt. Dit geldt natuurlijk ook omgekeerd.
Als gemeente is de houding niet langer ‘kan niet, mag niet’, maar ‘waar kunnen we helpen’. We willen voorkomen dat bewonersinitiatieven vastlopen binnen de ambtelijke structuur van diensten en afdelingen. We zorgen ervoor dat binnen de gemeentelijke organisatie wordt samengewerkt, zodat het voor bewoners eenvoudiger wordt om hun ideeën te realiseren.
De mogelijkheden om zelf plantsoenen, parken en speeltuinen te beheren worden vergroot.
We moedigen initiatieven aan, die de sociale cohesie in een buurt/dorp vergroten, de leefomgeving vergroenen of energievoorziening verduurzamen.

Dienstverlening van de gemeente
De gemeente is er voor de bewoners. De gemeente is van hen en niet andersom. Besluitvorming binnen een gemeente(bestuur) is dikwijls niet transparant. Diensten die de gemeente aanbiedt moeten toegankelijk en begrijpelijk zijn. We verwachten van de gemeente dat zij actief en duidelijk via diverse media communiceert met de burgers. De gemeentelijke website kan op dit gebied nog flink verbeterd worden. We mogen er niet aan voorbij gaan dat niet iedereen gebruik maakt van internet en de social media. Daarom moet ook de informatievoorziening voor mensen zonder computer of smartphone voldoende beschikbaar zijn.
Inwoners komen ook met vragen en verzoeken die niet standaard zijn en door het gebruik van ambtelijke taal lijkt de oplossing soms verder weg dan dichtbij. Het door de betrokken ambtenaar meedenken met de aanvrager en alles proberen om uit te vinden hoe deze geholpen kan worden noemen wij ‘maatwerk’.
Ingewikkelde, moeilijk leesbare formele brieven naar inwoners moeten waar mogelijk voorkomen worden. Is het gebruik van ingewikkelde (juridische) begrippen nodig, dan moet de brief begeleid worden door een bijlage waarin een heldere, korte en bondige uitleg van de begrippen staat. Daarin moet ook verwezen worden naar een contactpersoon.

Energie en milieu in een duurzame gemeente
Een schone, duurzame en eerlijke koers is nodig. In de komende jaren zetten we in Zevenaar alles op alles om de nu al merkbare gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte, heftige regenbuien en langdurige droogte zo goed als mogelijk op te vangen. Een wereld met minder CO2-uitstoot en een betere luchtkwaliteit, met geïsoleerde huizen, betaalbare energielasten en meer duurzame werkgelegenheid is naast een absolute noodzaak, vooral een prachtig en wenkend perspectief. Regionale samenwerking heeft bij dit alles onze voorkeur. Samen bereiken we meer.
Het isoleren van oudere woningen, het bouwen van duurzame energie opwekkers en het aanleggen van een warmtenet: goedkoop is het allemaal niet en als de investering zich al terugbetaalt, is dat vaak pas na vele jaren. Daarnaast is het niet mogelijk om overal lukraak zonneparken en windmolens neer te zetten.
De energietransitie is onvermijdelijk. We willen echter wel voorkomen, dat de energietransitie de ongelijkheid en tweedeling vergroot. Nu zien we dat huishoudens met hoge inkomens hun huis met subsidies kunnen verduurzamen, terwijl gezinnen met lage inkomens in hun tochtige woning met hoge energielasten achterblijven. Dat is oneerlijk en funest voor het draagvlak. Duurzaamheid en klimaat mogen nooit leiden tot een tweedeling tussen klimaatwinnaars en -verliezers. We willen dat iedereen mee kan doen en iedereen mee profiteert. Daarom maken we afspraken met woningcorporaties om hun sociale huurwoningen zo snel mogelijk energieneutraal te maken en helpen we mensen bij het verduurzamen van hun eigen woning. Dit kan financieel én door het inbrengen van kennis en ondersteuning.
We maken onze gemeente meer klimaatbestendig. De regenbuien worden door de klimaatverandering in de toekomst steeds heftiger. Het riool kan deze hoeveelheden regenwater niet meer afvoeren, waardoor wateroverlast ontstaat. We stimuleren inwoners daarom om hun regenwater op hun eigen terrein te houden door bijvoorbeeld minder tegels te gebruiken en meer groen te planten. Onze gemeente heeft zich daarvoor aangesloten bij Operatie Steenbreek: de tegels eruit en het groen erin. Om bewoners hierbij te helpen, stellen we containers voor de afvoer van tegels en grond voor een bepaalde periode per straat beschikbaar. Daarnaast willen we onze inwoners stimuleren om de regenpijp niet langer op de riolering te laten zitten, maar op eigen terrein af te koppelen of op een regenton aan te sluiten.
Ook in het openbare gebied willen we het nodige gaan doen. Om de riolering te ontlasten willen we het schone regenwater naar de bodem, in het groen of naar sloten en vijvers afvoeren. In samenwerking met het waterschap gaan we het opvangen of afvoeren van regenwater verbeteren op de plekken waar bij een hevige regenbui veel overlast ontstaat.
Het ontrekken van water door agrarische activiteiten en/of de industrie baart ons zorgen. Overleg met het Waterschap Rijn en IJssel moet hierin verbetering brengen
In het bestek van bouwprojecten in onze gemeente nemen we eisen op over het groen in de (gemeenschappelijke) tuinen.
We zorgen ervoor dat een groot gedeelte van de opbrengsten van de duurzame energieopwekking en warmtenetten terecht komt bij de lokale gemeenschap. Met energiecoaches, energieambassadeurs en energiecoöperaties heroveren we de zeggenschap en maken we het opwekken van onze energie weer tot wat het hoort te zijn: een nutsvoorziening van ons allemaal. Onze energietransitie zal eerlijk zijn.

Afval en onderhoud van de openbare ruimte
Op dit vlak kan de dienstverlening van de gemeente Zevenaar een stuk beter. De tarieven die we on onze gemeente hanteren zijn hoog, maar de dienstverlening die we ervoor terug krijgen laat vaak te wensen over. We zien al veel te lang dat de capaciteit van de afvalcontainers op het Masiusplein en bij andere hoogbouw veel te klein is, waardoor er afval gaat zwerven en vervuiling ontstaat. Er vinden zelfs dumpingen van afval in het buitengebied plaats. Het verwijderen van zwerfvuil lijkt een vrijwilligerstaak te zijn geworden. De gladheidsbestrijding bij sneeuw en ijzel is op vitale plekken in onze gemeente bijna een lachertje. Het onderhoud van het openbaar groen houdt zeker niet over. De inwoners krijgen geen waar voor hun belastingcenten of moeten het zelf oplossen. Volgens de PvdA kan en moet dit beter. Gelrepas-houders mogen een paar keer per jaar gratis hun grofvuil aanbieden bij het aanbiedstation. En er komen meer afvalbakken on onze gemeente.