PvdA krijgt geen meerderheid voor het afbouwen van de hondenbelasting
De PvdA Zevenaar heeft bij de behandeling van de kadernota op 7 juli jl. een motie ingediend om de hondenbelasting in de gemeente Zevenaar in de komende jaren af te bouwen. Bij een kadernota kunnen voorstellen worden ingediend. Deze voorstellen kunnen bij de uitwerking van de meerjarenbegroting voor 2022-2025 worden meegenomen. De gemeenteraad stelt deze meerjarenbegroting in november vast. Tijdens de behandeling van de begroting worden alle voorstellen voor inkomsten en uitgaven van een gemeente afgewogen om tot een sluitend geheel te komen.
In 2020 hebben wij in een motie over de hondenbelasting gevraagd om het beleid rondom deze belasting te onderzoeken en te bespreken in de commissie middelen. Eind 2020 heeft het college de gemeenteraad in een brief geïnformeerd en deze is in het voorjaar besproken. Op basis van het voorgaande hebben de fracties van de PvdA, D66, SP en raadslid Toon Albers (van Lokaal Belang) de motie tot het afbouwen van de hondenbelasting ingediend. De motie roept het college op om de belasting in de komende vier jaar af te bouwen. Momenteel ontvangt de gemeente Zevenaar jaarlijks ongeveer 350.000 euro aan hondenbelasting. Gezien de financiële impact die het afbouwen kan hebben wij in de motie niet expliciet de afbouwpercentages of bedragen per jaar aangegeven. Het college kan hiervoor een voorstel aan de gemeenteraad doen.
Bij de behandeling van de motie werd door meerdere fracties aan ons gevraagd om een financiële dekking van het voorstel. Dit is wel heel bijzonder, want dat is niet verplicht. Landelijk lijkt een er meerderheid te ontstaan voor het afschaffen van de “blaftaks”. Ruwweg de helft van de gemeenten in ons land heeft deze volstrekt verouderde en onzinnige belasting al afgeschaft. In Zevenaar is men wellicht bang dat, door de hondenbelasting zelf eerder af te schaffen, een eventuele compensatie vanuit het Rijk wordt misgelopen. Als dat het geval zou zijn, dan zullen toch gemeenten als Amsterdam, Arnhem en Oude IJsselstreek en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) vast wel protesteren. Zij hebben de belasting al enkele jaren geleden afgeschaft.
De motie kreeg helaas niet voldoende steun in de raadsvergadering van 7 juli. De motie is gesteund door de fracties van PvdA, D66, SP en 3 leden van Lokaal Belang. Wat de oppositiepartijen VVD, zelfverklaard lastenverlichter, en Groen Links heeft bewogen de eis voor een onderbouwing te ondersteunen, begrijpen wij niet. We kunnen er slechts naar gissen, dus dat laten we hier maar achterwege.
Het blijft wonderlijk dat de coalitie en deze partijen maar geen afscheid kunnen nemen van deze totaal achterhaalde belasting. In 2019 werd de hondenbelasting in Zevenaar zelfs nog met 10% verhoogd. Dit om de begroting van de gemeente sluitend te kunnen maken. En écht niet om de service aan hondenbezitters te verbeteren. Zie voor een nadere uitleg van het fenomeen hondenbelasting het artikel “Onderzoek het afschaffen van de hondenbelasting in onze gemeente”, dat we een jaar geleden op deze website hebben gepubliceerd. De hondenbelasting als melkkoetje voor de gemeentekas. Het klopt gewoon niet om bezitters van één specifiek huisdier op grond van helemaal niks extra te belasten. Steeds meer gemeenten zien dat in en schaffen deze belasting daarom af. De meerderheid van de Zevenaarse politici wil eerst een onderbouwing en gaat daarna rustig op haar handen zitten. Of wacht gewoon af of het Rijk misschien met een zak geld komt.
Waarom maken wij eigenlijk een Kadernota?
Het is temeer een vreemde gang van zaken dat de indieners van een voorstel bij de Kadernota de financiële dekking zelf al klaar moeten hebben. Terwijl het college van Lokaal Belang en CDA zelf in de kadernota ook allerlei nieuw beleid voorstelt, maar evenmin een financiële dekking aangeeft. Voorbeelden van opgenomen nieuw beleid van het college zijn onder andere: het uitbreiden capaciteit van de afdeling Juridische Zaken en het krediet voor de nieuwe onderwijshuisvesting Vestersbos. Maar ook voor het vervangen van een bestaande fietstunnel, die blijkbaar bij het voorstel voor een tweede brug bij 7Poort niet voorzien was. Geen dekkingsvoorstellen.
Is dit meten met twee maten? Blijkbaar kan het college dit wel door te zwaaien met rijksgelden die binnenkomen of waarover nog een besluit wordt verwacht. De financiële effecten van de “meicirculaire”(hoeveel geld krijgt de gemeente van de Rijksoverheid) worden zichtbaar. Daarnaast verwacht het college deze zomer meer duidelijkheid over de compensatie van het Rijk in de gestegen kosten van jeugdzorg en WMO in de afspraken over een nieuw regeerakkoord. De financiële effecten zijn allerminst zeker, maar toch mooi voor het Zevenaarse college dat ze altijd kunnen vertrouwen op 17 jaknikkers in de gemeenteraad. Soms mag een enkeling afwijkend, maar gecontroleerd anders knikken. Maar je moet natuurlijk wel zorgen dat je de voorstellen vanuit de oppositie meteen afbrand, anders zit je straks met de gebakken peren voor je eigen plannetjes.
Het zou me overigens niet verbazen als Lokaal Belang en het CDA straks met een eigen voorstel komen om de hondenbelasting af te schaffen. Om daar, richting de gemeenteraadsverkiezingen, goede sier mee te maken. We markeren dit hier nu maar even, want we weten hoe ze zijn. Als je zelf lijdt aan ideeënarmoede en niet verder komt dan het verspreiden van zakjes bloemzaadjes, die maar niet willen ontkiemen. Of het plaatsen van een toiletvoorziening op een vandalismegevoelige plek, zonder daar goed over na te denken. Op zichzelf een charmant idee, maar qua maatschappelijke relevantie toch behoorlijk marginaal. Als de eigen wapenfeiten niet hoger reiken, dan moet je soms wel uit stelen gaan bij de ideeën van anderen.
Wij houden in november bij de begrotingsvergadering vast aan het aloude spreekwoord: “driemaal is scheepsrecht”. Anders rest ons te wachten tot woensdag 16 maart 2022, de dag waarop de Zevenaarse burgers weer mogen stemmen op partijen die de belangen van de burgers in deze gemeente op een eerlijke manier willen dienen.
Marcel Lap
De tekst van de motie van PvdA, SP, D66 en één lid van Lokaal Belang inzien? Klik hier: 2021-07-07 Motie Hondenbelasting