PvdA fracties uit Zevenaar en Waterschap Rijn & IJssel bezoeken Spijk
De PvdA Zevenaar is zaterdag 22 juni samen met PvdA-fractieleden van het Waterschap Rijn en IJssel op werkbezoek geweest in Spijk en hebben daar een gesprek gevoerd met bestuursleden van Stichting Actief Spijk.
Aanleiding voor dit gesprek was de vraag van de PvdA-fractie in het Waterschap om met organisaties/inwoners in gesprek te gaan over de plannen voor dijkverbetering en versterking tussen Spijk en Westervoort (2022-2026). Die plannen voor de dijkverbetering komen bij andere plannen die er al liggen rondom de dijk en het water. Zo zijn er jaren geleden al plannen gepresenteerd voor een overnachtingshaven in de Beijenwaard. De Raad van State moet nog een uitspraak doen of dit project uitgevoerd mag worden. Beide plannen maken het mogelijk om een veilig fietspad tussen de Europakade (Tolkamer) en de Duitse grens aan te leggen. Maar het kan ook weer vertragend werken, omdat er dan langer werkzaamheden zijn rondom de dijk. In 2016 heeft de gemeenteraad van Rijnwaarden gekozen voor een ligging van dit fietspad aan de rivierzijde. Maar nu komt ook de binnendijkse kant weer in beeld. De oversteek van de dijk bij o.a. Tengnagelwaard (bedrijventerrein) en de Europakade worden door de Stichting Actief Spijk als gevaarlijker ingeschat.
Een ander plan dat in september 2018 is “gedropt” door het Waterschap, Rijkswaterstaat en de Provincie Gelderland is het aanleggen van een retentiegebied in de buurt van Spijk en de Rijnstrangen. Anna-Lena Pennings (PvdA fractievoorzitter in het Waterschap) schrok van de slechte communicatie rond dit plan. Burgers moesten informatie over de plannen in de kranten lezen. Na één informatiebijeenkomst is het nu al lange tijd stil. Anna-Lena gaat bij het bestuur van het Waterschap navraag doen. De Spijkse polder is minder geschikt, omdat hier meer bebouwing staat.
Actueel sinds de droge zomer vorig jaar is de grondwaterstand. De gemeente heeft volgens de Waterwet zelf ook een aantal belangrijke taken om de waterstand op peil te houden. Daarnaast is er een voortdurend discussie tussen stad/dorp en buitengebied. Gezamenlijk hebben wij geconcludeerd dat Zevenaar moet inschatten waar de risico’s het grootst zijn (door droogte of vernatting). Daar zou een flexibel waterbeheer bij kunnen passen.
En waterstand en klimaat zijn de basis om tevens na te denken over duurzaamheid. In de omgevingsvisie van Rijnwaarden (2030) zijn zoeklocaties voor windturbines in getekend. De mogelijkheid om gebruik te maken van de stroming van de rivier voor het opwekken van duurzame energie moet worden onderzocht. De bestuursleden van SAS hebben ons meegegeven om zonnepanelen eerst op de vele beschikbare vierkante meters dak aan te brengen en niet op landbouwgrond. In de komende maanden wordt binnen de gemeente Zevenaar onderzoek gedaan wat de beste locaties zijn voor het opwekken van duurzame energie.
Nathani Niebuur en Marcel Lap
Voor meer informatie over de versterking van de dijk:
https://www.gelderlander.nl/zevenaar/om-droge-voeten-te-houden-wordt-de-dijk-tussen-spijk-en-westervoort-voor-125-miljoen-euro-versterkt~a8b82286/?fbclid=IwAR2T3HRuNfURQTVM_SgUWWwCfGuOu5G0Fy-pDssIzKzSYaUiAaMlHdEHdBE