Armoedebestrijding

Nederland is een land waarin de verschillen tussen arm en rijk nog steeds groter worden. Voor de PvdA is dat onaanvaardbaar. Schulden en armoede staan het volwaardig meedoen in de samenleving in de weg en kinderen, die opgroeien in armoede, beginnen meteen op achterstand. Armoede tast je gevoel van vrijheid en bestaanszekerheid aan, terwijl juist die verworvenheden het fundament van onze samenleving zijn.
Een samenleving met kansengelijkheid is nu nog ver weg. Inmiddels groeit één op de negen kinderen in Nederland op in armoede. Door de coronacrisis is dit aantal alleen maar toegenomen. Kinderen uit arme gezinnen hebben een moeilijkere start, kunnen vaak niet meedoen met sport, niet naar verjaardagsfeestjes gaan, en niet meepraten over de vakantiereizen. Ze zijn vaak niet trots op zichzelf en groeien vaker op in een onveilige situatie. Wij willen dat alle kinderen een eerlijke start kunnen maken.

Onze inwoners helpen in hun bestaanszekerheid
Ook in onze gemeente balanceren veel mensen op het randje van bestaanszekerheid.
Werk is natuurlijk de beste weg uit de armoede en de daaruit voorkomende sociale uitsluiting. Maar armoede is niet alleen gekoppeld aan inkomen. Leven in armoede kan ook als je een redelijk inkomen hebt, maar bijvoorbeeld een enorm hoge huur moet betalen, steeds hogere energielasten betaalt in een slecht geïsoleerd huis of een conflict hebt met het UWV. Er hoeft maar weinig te gebeuren, of hele gezinnen kieperen over het randje van de armoedegrens.

Een ruimhartig beleid
In Zevenaar hebben verschillende bezuinigingsrondes in de afgelopen vier jaar dit effect versterkt. De PvdA wil een herstelplan om dit ongedaan te maken. Daarvoor zetten we de financiële reserves in als dat nodig mocht zijn. Wij vinden dat mensen in de bijstand giften moeten kunnen ontvangen tot een maximum van 1200 euro per jaar zonder dat dit gevolgen heeft voor hun uitkering. We verhogen de inzet om mensen uit een uitkering aan het werk te helpen. We zetten in op een goede schuldhulpverlening en een ruimhartig minima- en armoedebeleid dat ervoor moet zorgen dat mensen weer mee kunnen doen. Sociale raadslieden kunnen hierin een rol van belang spelen.